Sari la conținut
30% reducere la toată gama de Iarnă
Dăruiești produsele Glamadea cu felicitare și împachetare premium
Cumpără minim 2 produse și primești un cadou Mystery Box!
30% reducere la toată gama de Iarnă
Dăruiești produsele Glamadea cu felicitare și împachetare premium
Cumpără minim 2 produse și primești un cadou Mystery Box!
30% reducere la toată gama de Iarnă
Dăruiești produsele Glamadea cu felicitare și împachetare premium
Cumpără minim 2 produse și primești un cadou Mystery Box!
Despre gătitul și dezgătitul miresei – Accesorii de păr mirese

Despre gătitul și dezgătitul miresei – Accesorii de păr mirese

Tradiția de a utiliza un set pentru gătitul miresei și dezgătitul acesteia face parte din obiceiuri și tradiții moștenite din moși-strămoși la nunțile românești. Unele dintre aceste tradiții s-au pierdut cu timpul, în schimb sunt alte obiceiuri tradiționale fără de care nu ne putem imagina o nuntă românească. Două dintre tradițiile care nu vor dispărea, cu siguranță, din cadrul unei nunți o reprezintă gătitul și dezgatitul miresei.

Nunțile tradiționale românești sunt un amestec de tradiție, cultură și culoare. Acestea sunt evenimente pline de emoție și bucurie, unde familia și prietenii se reunesc pentru a sărbători dragostea și promisiunea pe care cei doi parteneri o fac unul față de celălalt.

1. Gătitul miresei

Îmbrăcatul miresei sau gătitul miresei este un vechi obicei de nuntă ce se păstrează încă în majoritatea regiunilor țării. În ziua cea mare, mireasa este ajutată să se îmbrace și să se gătească cum se cuvine pentru nuntă de către domnișoare de onoare, surori, mamă și nașă.

Pentru mireasă acest moment este special și unic, aceasta urmând să îmbrace rochia albă la care a visat dintotdeauna. Fiind momentul ei special, toți cei prezenți o vor ajuta să se simtă o adevărată prințesă în ziua nunții.

Conform tradiției, gătitul miresei trebuie să aibă loc în casa și în camera unde a copilărit mireasa. Mirii se pregătesc separat, fiecare în casa în care a copilărit. Cu toate acestea, în zilele noastre, tot mai multe mirese aleg să se pregătească într-o cameră de hotel, unde decorul ajută ca pozele pentru nuntă să fie cât mai frumoase. 

Totodată, pregătirea este mult mai ușoară și confortabilă în acest fel, pentru că cei doi viitori miri se pot pregăti în aceeași clădire, lucru ce scutește plimbarea, adesea destul de lungă, între cele 2 case în care au copilărit viitori miri. Aici, un fotograf va surprinde fiecare pas în parte din gătitul miresei, va fotografia accesoriile pe care le va purta mireasa, cât și pe cei prezenți la eveniment.

Voalul miresei, ales cu grijă să fie perfect pentru acest moment special, este accesorizat atent cu: coronițe strălucitoare; diademe ori pieptăni pentru păr, astfel încât mireasa să se simtă ca o prințesă. Totodată, rochia de mireasă și restul accesoriilor sunt atent pregătite pentru ca mireasa să arate minunat în ziua nunții.

În tot acest timp, mireasa rămâne ferită de ochii mirelui. Acesta poate vedea mireasa doar după numai după ce nașa i-a pus voalul pe cap, iar ținuta de nuntă este completă.

În multe regiuni ale țării, mirele întâmpină unele obstacole până la găsirea miresei (invitați ce se deghizează în mireasă, nuntași care-i ies în cale și-l împiedică să ajungă la mireasă, solicitarea de bani sau alte bunuri pentru a-I fi permis accesul la viitoarea mireasă).

2. Dezgătitul miresei

Dezgătitul miresei marchează într-un fel finalul nunții. Se începe prin aruncarea buchetului de către mireasă, urmând ca fetei care a prins buchetul să i se pună și voalul.

Acum se va cânta din nou "Ia-ți, mireasă, ziua bună!", în timp ce nașa scoate voalul miresei și ii pune în loc basmaua care simbolizează trecerea de la statutul de domnișoară la cel de femeie măritată. Acest schimb de la voal la batic simbolizează transformarea miresei în “fată de casă”.

În unele regiuni ale țării, atunci când nașa scoate voalul miresei și îi pune basmaua, în îndoitura acesteia pune bani, gest ce simbolizează norocul viitoarei femei măritate.

În tot acest timp mireasa evident că se opune într-un fel acestui fapt, iar proaspătul soț ține oglinda, una mai mică, dar tot frumos împodobită.

Pentru a nu se simți exclus, simbolic, și mirele poate fi „dezgătit”, iar în locul papionului ales inițial ori al cravatei putând fi pus un papion/o cravată asemănătoare cu cele ale miresei.

Pentru un aspect mai glamourous, la nunțile moderne, se înlocuiește clasica basma cu o eșarfă sau bentiță elegantă, astfel ca mireasa să se simtă în continuare ca o prințesă la nunta ei.

3. Accesorii pentru dezgătitul miresei

În mod tradițional, atunci când nașa scoate voalul miresei îl înlocuiește cu o basma sau maramă. Cu timpul, societatea s-a modernizat, iar tradiționala basma a fost înlocuită de eșarfe și bentițe albe de mătase, accesorizate cu aplicații delicate de cristale pentru un plus de strălucire și rafinament.

Miresele mai extravagante pot alege și pălării, voalete sau funde prinse în păr pentru a marca această trecere de la domnișoară la statutul de femeie măritată.

În concluzie, nunțile românești sunt o explozie de culoare și bună dispoziție, iar noi, cei de la GLAMADEA, ne dorim să facem parte din ziua ta specială, cu o gamă variată de accesorii pentru gătitul/dezgătitul miresei, astfel încât tu să te simți ca o printesă în ziua nunții. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu o să fie publicată..

Coș 0

Coșul tău este gol

Începe cumpărăturile